Výlety
do okolí
Prahy
Počítadlo:
Příspěvků :4582
Profilů: 277
Výletů : 100
www.srazcyklistu.cz-Výlety do okolí Prahy
Dnes je 19.3.24,svátek má :Josef
Přihlásit / zaregistrovat
Srazcyklistu.cz >> Naše výlety >> předvánoční Úštěk


13.12 předvánoční Úštěk


Organizoval:
Autor popisu: eurodance
Typ výletu: Jednodenni pešky
Délka: 17
Obtížnost: 3 sníh je taky mokrý! :)
Počasí: sníh, slunečno



Pěší výlet s adventně železniční tématikou. První cílem byly Zubrnice a odtud pěší přesun v trase zrušené železnice do Úštěka.

Výlet se skutečně vydařil, počasí bylo vskutku zimní - sníh a mráz. Do Zubrnic jsem dorazili již před půl 9 a tak jsme měli spoustu času prohlédnout zdejší skanzen, kostel, vodní mlýn a také železniční muzeum se svoji stálou expozicí přímo v nádražním komplexu Zubrnice-Týniště. V úseku z Velkého Března do Zubrnic je železnice postupně zdejším spolkem rekonstruována a udržována pro rekreační provoz historickými motoráčky.
Ve zbylém úseku do Úštěka a Verneřic byl provoz zrušen v roce 1978, tj. po 88 letech provozu. My jsme se ze Zubrnic vydali po kolejích směrem na Lovečkovice. Úsek, kde ještě zůstaly koleje končí asi po 2 km za nádražím, na zbylých úsecích těleso tratě rychle zarůstá zelení a tak jsme své putování po ose trati ukončili asi po 3 km. Zážitek to ale byl pěkný.
Po té jsme odbočili vzhůru do kopců Českého středohoří k turistické značce přes Touchořiny. Značku jsme ztratili záhy a na rady místního domorodce z Nové Vsi jsme si cestu prodloužili slezem do údolí. Nicméně po té jsme úspěšně vystoupali k Malému Sedlu, obešli postupným stoupání po předpokládané vrstevnici to velké Sedlo a přes Trnobrany a Zimoř dorazili cca v půl 4 do Úštěka na slavnosti.
Nepřišli jsme ani o tradiční slet andělů z kostelní věže ani o medovinu. Jen snad o ty čerty, ale ti jsou tu v létě. Návrat zpět drncavým motoráčkem Hurvínek absolvovali 6 z 11 účastníků. Pro přístě: dobrou obuv, sníh je taky mokrý! :)

Jirka


cestou necestou, polem nepolem... Bývalé železniční spojení Zubrnice-Úštěk cesta zpátky Hurvínkem
Bývalé železniční spojení Zubrnice-Úštěk cesta zpátky Hurvínkem
Odkaz na další fotografie
Odkaz na další fotografie č.2
Odkaz na další fotografie č.3


Přidejte vlastní výlet na stránky..
srazcyklistuSrazcyklistu.cz
Další projekty :: Web-rezervace.cz :: E-krizovky.cz ::